Een mooie tuin

 In Column

Een mooie tuin.

Wat een prachtige nazomer! Nu iedereen weer terug is van vakantie worden we nog even getrakteerd op een paar hele mooie dagen. Het is genieten van het mooie weer deze tijd.

Als ik s ’ochtends vroeg de hond uitlaat of naar de auto loop is de dag nog heerlijk fris. Het is nog even rustig om je heen maar, binnen de kortste keren is de dag begonnen en ben je druk met van alles en nog wat. Vaak kun je pas tegen de avond rustig zitten. Buiten zijn is goed voor een mens. Frisse lucht doet je goed. De zon warmt je op en een koude wind maakt je wakker.

We maken het ons binnen zo comfortabel mogelijk. Maar als we van buiten zijn zo kunnen genieten waarom besteden we daar dan zo weinig aandacht aan? De tuin is vaak een sluitpost en we willen er zo weinig mogelijk aandacht aan besteden.

Toch is een tuin belangrijk. Je loopt er in de ochtend doorheen naar je werk en aan het eind van de dag kom je erin thuis. Zomers kun je er ontbijten of barbecueën. Je kinderen groeien erin op en zelfs bij slecht weer kun je er door de ramen niet omheen kijken. Ongemerkt kijk je elke ochtend naar buiten, wat voor weer is het vandaag!? Als je naar buiten kijkt moet er iets te zien zijn. Vogels die de dag tegemoet fluiten. Bloemen die tot bloei zijn gekomen. Ochtend douw op het gras. Sneeuw op de bomen. Een mooie verzorgde tuin kan je een goed begin van de dag geven!

Een tuin vraagt aandacht. Je hoeft niet bang te zijn dat je elk weekend op je knieën door de tuin kruipt om onkruid te plukken. Met een goed doordacht ontwerp kun je het onderhoud minimaal houden. Met een slecht ontwerp heb je een tuin vol stenen waar het zomers te warm is en in de winter kil. Niet goed uitgekozen beplanting geeft amper bloei, veel onderhoud en weinig wintergroen. Maar als je goed voor je tuin zorgt kun je ervan genieten en zorgt je tuin voor jou.

Er zijn genoeg mensen die gek zijn van hun tuin. Ze besteden er al hun aandacht aan en genieten er dagelijks van. Maar mist u daar dan toch de tijd en kennis voor, dan zijn er gelukkig hoveniers! Soms zijn er klussen in de tuin die gewoon moeten gebeuren maar, vaak is het werk dat een hovenier levert direct zichtbaar. Met de juiste kennis en inzicht maken zij uw tuin om van te genieten. Al zijn we nog maar net begonnen horen we vaak gelijk al ‘’wat knapt dat op zeg!’’ hovenier zijn is een dankbaar beroep, ik geniet er dagelijks van!

Tips voor de maand september/oktober:

  • Snoei voor het eind van september de hagen. Dan gaan ze goed strak de winter in. Begin met de zijkanten, werk van boven naar beneden en laat de haag taps toelopen, zodat ook de onderste takken licht vangen.
  • Groenblijvende heesters en coniferen kunnen vanaf half september aangeplant en/of verplant worden (mits de tempratuur rond het gemiddelde ligt) De grondtemperatuur is daarvoor nog hoog genoeg en de verdamping laag. Voor de winter zijn ze dan weer goed geworteld. Is de kluit aan de droge kant, geef hem dan na het planten een emmer water en dek de grond tegen uitdroging af met bladeren of turf. Blijf tijdens droge dagen nog even beregenen.
  • Lavendel houdt van regelmatig snoeien en krijgt daardoor een bossig uiterlijk. Door snoeien kan de levensduur worden verlengd.
  • Maai het gras in september en oktober minder kort. Je kunt slechte plekken in het gras nu goed aanpakken. De bodem is nog warm waardoor gras zaaien snel resultaat geeft en graszoden snel wortelen.
  • Om herfstbladeren buiten uw vijver te houden kan een net boven de vijver worden gespannen. In de vijver gevallen blad veroorzaakt bodemverzuring en algengroei. Als bomen en struiken kaal zijn, kan het net weer worden verwijderd.

Geniet nog even van deze mooie nazomer dagen!

Nicolai Smakman

Recent Posts

Leave a Comment

3 + vijf =