Januari in de tuin

 In Column

Januari in de tuin.

Wat valt er te zeggen over januari. Als er geen sneeuw ligt of het hard vriest op een heldere zonnige dag dan is er weinig aan. Voor je gevoel is de winter na de kerst voorbij, terwijl dit nog lang niet het geval is. De koudste dagen moeten vaak nog komen. De zon maakt af en toe een hoop goed maar, verder is het een koude en natte maand om in de tuin aan het werk te zijn.

We zijn nog steeds bezig met groot onderhoud zoals het snoeien van diverse heesters en bomen. Ook aanleg gaat hier en daar nog wel zolang het niet te nat is of vriest. Ook kunnen we weer wat vroeger beginnen nu het wat lichter begint te worden. Er blijft dus nog steeds werk te verzetten in de tuin!

Toch is het ook belangrijk om bepaalde plekken in de tuin met rust te laten. Loop bijvoorbeeld liever niet over het gazon wanneer het nat is maar, ook niet als het vriest. Voetafdrukken blijven dan namelijk nog lange tijd zichtbaar. Ook de (vaste planten) borders hoeft niet veel aan te gebeuren. Voor u het weet komen er straks al bollen op die dan gemakkelijk over het hoofd worden gezien en plat gestapt worden. Dieren gebruiken bladeren en afgestorven planten als schuilplaats.

Tips voor de maand januari:

  • De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest maar, dat het alleen gebeurt bij zachter weer.
  • Heeft u een blauwe regen (Wisteria) dan is nu het moment om te snoeien, snoei de zijtwijgen tot ongeveer 10 à 15 cm. Tot half januari kunt u ook de druif nog terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang, dat zou beteken dat de plant doodbloed als deze laat gesnoeid wordt.
  • Na half januari oppassen met het snoeien van de Walnoot, Berk, Kastanje, Druif en de Esdoorn. De sapstroom komt alweer op gang. Zou u nu snoeien dan gaan ze bloeden.
  • De vijver en eventuele vissen in de vijver zijn in rusttoestand. Controleer of de pomp goed blijft werken zodat de vijver niet dicht vriest.
  • Laat eventueel gevallen sneeuw op het gazon en planten liggen. Sneeuw is een goede isolatie voor planten. Houd groenblijvers sneeuwvrij. Schud de sneeuw van hagen als buxus, taxus en conifeer om doorbuigen van takken te voorkomen.
  • De hele winter kunt u ook blijven planten en verplanten. Breng wat extra kleur toe aan de tuin door bijvoorbeeld winterheide of viooltjes in de border of plantenbakken te planten.

Bomen en hagen kunnen nu ook nog prima geplant worden.

Ook al lijkt het niet altijd lekker weer om buiten bezig te zijn, er is altijd wel een dag in de week dat de zon schijnt en waarop er wat in de tuin kan gebeuren. Regelmatig tuinieren voorkomt achterstallig onderhoud en dus meer werk. Als u ook in de winter de nodige klusjes doet heeft u daar in het voorjaar profijt van!

Nicolai Smakman

Recent Posts
Showing 1 comments
  • Marie de Jonge
    Beantwoorden

    Bedankt voor deze tuintips voor de wintermaanden. Mijn tuin is aardig verwilderd en zou deze graag aanpakken. Nu het weer slechter wordt, weet ik niet of ik dit wel kan doen zonder dat mijn planten hieronder gaan lijden. Goed om te weten dat ik verschillende bomen kan snoeien in de wintermaanden!

Leave a Comment

6 + een =